Årsresumé 2017

HÄR hittar ni listan från 2016.
 
1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag har köpt nya vinterdäck. Jag har besökt Canazei, Italien. Jag har varit med om tillsyn från Skolinspektionen. Jag har gått tre dygn med EKG-holter och gjort ett ultraljud på hjärtat. Jag har servat bilen. Jag har varit sjukskriven. Jag har varit den mest besökta bloggen på hela Blogg.se i två härliga dygn. Jag har blivit en Ruff Diamond. Jag har skrivit fakturor. Jag har jobbat som golvvårdare. Jag kom in på överbryggande utbildning till studie- och yrkesvägledare.

 
2. Höll du några av dina nyårslöften? 
Nää... njaaa... ett halvt av dem... men skriver nya i år i alla fall, that's just me.
 
3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Flera vänner, släktingar och bekanta fick barn, jag är glad och peppad för deras skull. 

4. Dog någon som stod dig nära?
Min farfar dog den här sensommaren och det var mig en mycket stor sorg. 
 
 
5. Vilka länder besökte du?
Italien. Jag drog till Canazei och Dolomiterna i en ljuv vecka!
 
6. Är det något du saknat år 2017 som du vill ha år 2018?
Jag har inte varit så värst frisk och hälsosam i år, så den delen har jag saknat väldigt mycket. 2018 ska bli mitt år, så är det bara! Jag har mitt gymkort, mitt jobb, mitt intresse för matlagning, jag har mina läxor från KBT och så vidare. Heja mig, the year of Julle!
 
7. Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Jag glömmer helst allt från 2017 och tack och lov, till följd av att jag hade utmattningssyndrom, så har jag faktiskt inga närmare minnen av året som gått. Inget som är datumkopplat i alla fall.
 
8. Vad var din största framgång 2017? 
Att göra de stora livsförändringarna: bli sjukskriven, säga upp mig, börja på ett nytt jobb och sedan komma in på en underbar utbildning som jag blev hjärnfrisk till i absolut rättan tid! Samt att operera ut den förbannade p-staven.
 
 
9. Största misstaget?
Jag har inte gjort så stora misstag tror jag. Mitt i livets värsta år är det ytterst lite som kan skyllas på mig själv och mina handlingar. Jag misstog cayennepeppar för kanel på gröten en gång. Det var inte så himla gott! Dessutom visade det sig vara ett misstag att boka alpresa vecka 5 då det kommer krocka med obligatorisk närvaro på SYV-utbildningen.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Jag har varit sjuk i utmattningssyndrom. Det gick åt helvete med hela hälsan, helt enkelt.
 
11. Bästa köpet?
Vinterdäck, vilka jag köpte redan under vecka 1. Eller en mocca master!
 
12. Vad spenderade du mest pengar på?
I klumpsumma var det bilen som fick mest uppmärksamhet: skatt, försäkring, nya vinterdäck, däckskiften, service, besiktning, bensin, ombesiktning, lagning av kretskort och glödlampor... men annars är det väl mat och räkningar och sådant.
 
13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att vara i Canazei var bland det bästa jag gjort!


14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2017? 
Despacito. Inte för att jag vill att det ska vara den, men det kommer vara den!
 
15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare. BETYDLIGT ledsnare. Kanske det värsta året i mitt liv. 

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Åkt snowboard. Jag åkte visserligen oftare än 2016, men jag önskar att jag hade gjort det ännu mer. 2018, the year of Julle, kommer vara späckat av brädåkning. Jag önskar också att jag varit utomhus mer i största allmänhet och att jag tränat mer!

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Stressat. Jag stressade mig in i den där berömda väggen och jag blev sjuk och sjukskriven i hela 180 dagar. Efter det gick jag tillbaka i jobb eftersom Försäkringskassan tvingade mig, men det gick ju inte att välja jobb jag egentligen ville klara av, utan det blev städ och golvvård och byggstäd.
 
 
18. Hur tillbringade du nyår?
Nyårsafton är min favorithögtid på hela året, men jag gör aldrig något speciellt på dagen i fråga, jag tar det mest piano och avger nyårslöften. Skålar i Prosecco på tolvslaget och brukar oftast somna strax efter!

19. Blev du kär i år?
Nope.

20. Favoritprogram på TV?
Diners, drive-ins and dives. Det är verkligen "guilty pleasure", men jag har sett det nästan varje veckodag eftersom det spelas strax efter middagstid och det är oftast då jag sitter vid TV:n. 

21. Bästa boken du läste?
Hummelhonung av Torgny Lindgren. 

22. Största musikaliska upptäckten?
Har jag upptäckt något? Nja. Jag är ju hopplös och lyssnar gärna på gammal musik som jag "alltid älskat". Lite så... 
 
 
23. Något du önskade dig och fick?
Yeeeees, massor. Jag fick bland annat min nya snowboard och äntligen känns det lugnt igen. Äntligen kan jag ge mig ut och åka precis när jag vill om jag vill!
 
24. Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Inget speciellt. Jag var hemma från jobbet och jag mådde inget vidare, men Erik lagade i alla fall tacos med pico de gallo åt mig, men jag firade inte eftersom jag inte har några kompisar här i Umeå. Jag ska börja odla vänner i kommande år är planen.
 
25. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 
Eh, ja. Kanske att vara frisk och fri, att vara stark och snygg, att vara glad och peppad. 
 
 
26. Hur skulle du beskriva din stil år 2017?
Som vanligt har jag mest haft leggings och t-shirtklänningar eller stora, långa skjortor. Sneakers, keps och färggrann har jag också varit. En hel del snygga kläder har fått återvända i min garderob. Superskönt!
 
27. Vad fick dig att må bra?
Att pyssla med kalendrar och se på Mumintrollet. På riktigt har typ ingenting annat fått mig att må bra, jag har inte ens mått bra av att träna..!
 
 
28. Vem saknade du?
Jag saknade Néa, vilket är lite märkligt eftersom vi har bott isär sådär svinlänge och jag har aldrig gått runt och saknat henne förr. Men nu i år har hon inte hälsat på så då känns det verkligen i mig hur mycket jag saknat henne. 
 
29. De bästa nya människorna du träffade år 2017?
SYV-Karin, eller var det förra året? SYV-Karins kontor har varit min fristad typ hela året och jag har gråtit och skrattat och gråtit och snackat och fulat mig och bara suttit där inne... åh, henne saknar jag också nu!
 
30. Det bästa med 2017 var...
... att jag kom in på SYV-utbildningen! Det bästa kom på slutet med andra ord.
Vad har jag tänkt på nu då?

Saker jag tänkt på under den senaste tiden:
 
• Winona Ryder är inte så himla bra ändå. Eller såhär: om man inte gillar Winona Ryder i en film eller serie kan man lika gärna sluta se de andra filmerna för hon är exakt likadan i alla sina roller... samma i Edward Scissorhands som i Stulna år som i Stranger things, trots att de ser helt olika ut och BORDE bete sig och låta helt olika mot varandra!
 
• Hur konstigt (arbets-)livet kan bli: sjukskrivning som ledde till att försäkringskassan tvingade mig att säga upp mig, vilket ledde till att jag började jobba som städerska, vilket ledde till att jag blev tillräckligt frisk för att söka en utbildning som är OMÖJLIG att komma in på, men jag kom in mot alla odds och nu ska jag bli studie- och yrkesvägledare!
 
• Är det inte lite märkligt att det går samma filmer på julledigheten (inte för att jag är julledig, men ni fattar..!), men på olika tider och olika kanaler? Extra märkligt är det ju att jag SER alla filmer om och om igen, väntar genom reklamen alla gånger, om och om...
 
• Sean Astin är så vansinnigt sexig! I need a napkin to dry off my seat, fuck!
 
• Hur kan man sova i annat än satinlakan!? Vi har tre satinset som vi växlar mellan om och om och om igen, men efter ett tag känns det lite trist eftersom det blir endast tre olika färger i sovrummet... så vi bytte till vanliga och DE KÄNNS SOM SANDPAPPER!!! Satinlakan borde komma i roligare mönster! Gimme!!!
 
 
Fördelar och nackdelar med...

... att ha ett knegarjobb! Det är ju sällan någon går runt och tänker att "när jag blir stor vill jag bli städerska!". Men när jag väl blev stor så ville jag faktiskt det. Nu blev det inte riktigt städerska utan lite blandat jobb inom sektorn, men i alla fall. I det här inlägget listas nu alla fördelar och nackdelar, vilka är ganska jämna i antal men uppenbarligen väger fördelarna upp i hjärterum desto mer eftersom jag stannat kvar, men nu är det tyvärr slut snart.
 
 
Fördelar:
1. Jag tränar hela kroppen typ varje veckodag.
Upp och ner för trappor, lyfta orboten eller baljor fyllda med vatten och kem, suga upp vatten med en slamsugare, hålla tunga grejer högt över huvudet under långa perioder, demolera grejer och bära rat från ett ställe till ett annat. Ja, de dagar jag inte har träningsvärk någonstans är ett minne blott.
 
2. Jag tvingas in i en extremt bra dygnsrytm.
Jo, för om man börjar kring 06:30 på Västerslätt så måste man sitta i bilen senast 06:15. Måste man sitta i bilen senast 06:15 så måste man gå upp TIDIGT för att hinna äta frukost och borsta tänderna och så vidare. Så är det bara.
 
3. Jag lär mig äta tre mål om dagen.
När jag var lärare hoppade jag oftast över lunchen HELT. Jag har fortfarande lite sådana tendenser, om jag jobbat med städ till exempel. Lunchen är helt enkelt för nära min frukost. MEN! Om jag har golvvård eller annat fysiskt krävande jobb så MÅSTE jag äta för att klara eftermiddagen. Så, sakta men säkert lär jag mig att äta lunch!
 
4. Jag har bra kollegor eftersom man måste lära varandra för att underlätta för varandra.
Jag och mina kollegor hänger inte på fritiden direkt, men det är ett måste att lära ut och hjälpa varandra. Om vi inte lär varandra eller vill lära av varandra så kommer jobbet gå lååååångsamt och man stör sig på att folk drar fötterna efter sig. Med andra ord: bra kollegor!
 
5. Jag kan lämna jobbet på jobbet.
När jag kommer hem sitter jag inte och borde bedöma uppsatser eller planera framtida projekt. När jag kommer hem är jobbet färdigt för dagen. Jag kan tänka på, och göra, vad fan jag vill!

6. Jag lär mig att köra bil ungefär överallt..!
Det här är nytt: vi har uppdrag över typ hela Västerbotten och jag har fått köra kors och tvärs, hit och dit och fixat och trixat. Snart kan jag navigera mig över hela Umeå med omnejd. Och då hör det till att jag inledde min tjänst med stor körrädsla.
 
Nackdelar:
1. Jag har sår, blåsor, blåmärken eller värk minst en dag i veckan.
Det här kan jag inte trycka nog hårt på. Jag får blåmärken typ av att luta mig mot en kudde och jag får skavsår av att titta på nya skor. Jag har i skrivande stund blåmärken över båda mina knän, ett stort på höger skinka, blåsor (plural!) på insidan av båda stortårna, skavsår mellan låren och jag har smörjt ländryggen med voltaren i fyra dagar nu. Tro mig, de lär ut ergonomi och jag gör alla rätt, men att gå från lärare till 13.000 steg per arbetsdag är lite besvärligt ännu.

2. Jag kommer aldrig ha sovmorgon.
Den enda gången man börjar senare än sju är om man jobbar natt. Så, aldrig jobbas stängning eller halvdag eller kompledigt och sådant. Det är förstås helt normalt, men för mig som endast har lärartjänster i ryggen känns det himla märkligt. 
 
3. Jag har 40 timmars arbetsvecka.
Det här är också bara en grej för mig att reagera på, de flesta har ju redan så. Men jag är van vid att jobba 45 timmar per vecka och därmed ha möjlighet till flera extraveckors inarbetad semester! Nu är det slut med sportlov vecka 10 och jullovet är också bye bye. 

4. Jag har aldrig möjlighet att klä mig som jag vill.
Det är arbetskläder, stålhätteskor och varselkläder som gäller nu. När jag kommer hem brukar jag duscha och klä på mig bekväma kläder efter en dags slit och svett. Så det är på lördag och söndag jag kan ha vanliga kläder. 
 
5. Jag ser äckliga saker typ varje dag.
Okej, det här är väl givet när man städar offentliga toaletter, men mycket annat är mycket värre (som att städa schaktet på mycket små hissar, eller att med klicker skrapa bort saker som suttit fast i golv och väggar så länge att man inte längre vet vad det är, eller avloppet bakom tvättmaskinen i gemensamma tvättstugor...). 
 
 Oj, vilket långt inlägg om knegarjobb. Men det är väl bra att jag är inne och tänker på yrken och de olika karriärval som gjorts under åren nu när JAG SKA BLI SYV (studie-  och yrkesvägledare) - woho! Och städ var kul så länge det varade!