Fördelar och nackdelar med...

... att ha ett knegarjobb! Det är ju sällan någon går runt och tänker att "när jag blir stor vill jag bli städerska!". Men när jag väl blev stor så ville jag faktiskt det. Nu blev det inte riktigt städerska utan lite blandat jobb inom sektorn, men i alla fall. I det här inlägget listas nu alla fördelar och nackdelar, vilka är ganska jämna i antal men uppenbarligen väger fördelarna upp i hjärterum desto mer eftersom jag stannat kvar, men nu är det tyvärr slut snart.
 
 
Fördelar:
1. Jag tränar hela kroppen typ varje veckodag.
Upp och ner för trappor, lyfta orboten eller baljor fyllda med vatten och kem, suga upp vatten med en slamsugare, hålla tunga grejer högt över huvudet under långa perioder, demolera grejer och bära rat från ett ställe till ett annat. Ja, de dagar jag inte har träningsvärk någonstans är ett minne blott.
 
2. Jag tvingas in i en extremt bra dygnsrytm.
Jo, för om man börjar kring 06:30 på Västerslätt så måste man sitta i bilen senast 06:15. Måste man sitta i bilen senast 06:15 så måste man gå upp TIDIGT för att hinna äta frukost och borsta tänderna och så vidare. Så är det bara.
 
3. Jag lär mig äta tre mål om dagen.
När jag var lärare hoppade jag oftast över lunchen HELT. Jag har fortfarande lite sådana tendenser, om jag jobbat med städ till exempel. Lunchen är helt enkelt för nära min frukost. MEN! Om jag har golvvård eller annat fysiskt krävande jobb så MÅSTE jag äta för att klara eftermiddagen. Så, sakta men säkert lär jag mig att äta lunch!
 
4. Jag har bra kollegor eftersom man måste lära varandra för att underlätta för varandra.
Jag och mina kollegor hänger inte på fritiden direkt, men det är ett måste att lära ut och hjälpa varandra. Om vi inte lär varandra eller vill lära av varandra så kommer jobbet gå lååååångsamt och man stör sig på att folk drar fötterna efter sig. Med andra ord: bra kollegor!
 
5. Jag kan lämna jobbet på jobbet.
När jag kommer hem sitter jag inte och borde bedöma uppsatser eller planera framtida projekt. När jag kommer hem är jobbet färdigt för dagen. Jag kan tänka på, och göra, vad fan jag vill!

6. Jag lär mig att köra bil ungefär överallt..!
Det här är nytt: vi har uppdrag över typ hela Västerbotten och jag har fått köra kors och tvärs, hit och dit och fixat och trixat. Snart kan jag navigera mig över hela Umeå med omnejd. Och då hör det till att jag inledde min tjänst med stor körrädsla.
 
Nackdelar:
1. Jag har sår, blåsor, blåmärken eller värk minst en dag i veckan.
Det här kan jag inte trycka nog hårt på. Jag får blåmärken typ av att luta mig mot en kudde och jag får skavsår av att titta på nya skor. Jag har i skrivande stund blåmärken över båda mina knän, ett stort på höger skinka, blåsor (plural!) på insidan av båda stortårna, skavsår mellan låren och jag har smörjt ländryggen med voltaren i fyra dagar nu. Tro mig, de lär ut ergonomi och jag gör alla rätt, men att gå från lärare till 13.000 steg per arbetsdag är lite besvärligt ännu.

2. Jag kommer aldrig ha sovmorgon.
Den enda gången man börjar senare än sju är om man jobbar natt. Så, aldrig jobbas stängning eller halvdag eller kompledigt och sådant. Det är förstås helt normalt, men för mig som endast har lärartjänster i ryggen känns det himla märkligt. 
 
3. Jag har 40 timmars arbetsvecka.
Det här är också bara en grej för mig att reagera på, de flesta har ju redan så. Men jag är van vid att jobba 45 timmar per vecka och därmed ha möjlighet till flera extraveckors inarbetad semester! Nu är det slut med sportlov vecka 10 och jullovet är också bye bye. 

4. Jag har aldrig möjlighet att klä mig som jag vill.
Det är arbetskläder, stålhätteskor och varselkläder som gäller nu. När jag kommer hem brukar jag duscha och klä på mig bekväma kläder efter en dags slit och svett. Så det är på lördag och söndag jag kan ha vanliga kläder. 
 
5. Jag ser äckliga saker typ varje dag.
Okej, det här är väl givet när man städar offentliga toaletter, men mycket annat är mycket värre (som att städa schaktet på mycket små hissar, eller att med klicker skrapa bort saker som suttit fast i golv och väggar så länge att man inte längre vet vad det är, eller avloppet bakom tvättmaskinen i gemensamma tvättstugor...). 
 
 Oj, vilket långt inlägg om knegarjobb. Men det är väl bra att jag är inne och tänker på yrken och de olika karriärval som gjorts under åren nu när JAG SKA BLI SYV (studie-  och yrkesvägledare) - woho! Och städ var kul så länge det varade!
|
#1 - JUNITJEJ:

Jag tror det är viktigt att testa nya jobb. Jag älskar mitt jobb som lärare, men visst finns det nackdelar med det.

#2 - Jessica Högberg:

Alla jobb har fördelar och nackdelar man får se till så de goda hålen överväger😉 Ska bli SYV?

#3 - ego:

Suveränt inlägg! Har ju bara provat på ett fåtal yrken av den karaktär du beskriver så målande, under lov etc i min ungdom, men min slutsats stämmer med din: det finns plus och minus med allt! Plus med läraryrket är kontakten och stimulansen i möten med eleverna. Minus är att man aldrig är "klar" när dagen är "slut" i skolan; problem, människoöden och lektionsplanering lever vidare inom en hemma... Hoppas du nu finner en lyckad kombo i ditt nya yrkesval!

Svar: Jag är verkligen laddad på det här nästa, att jobba inom skola som vägledare istället för ämneslärare lockar verkligen!
Ljuva Julia

#4 - Alice Lindström:

Vad roligt inlägg, gillar att du lyfter det positiva och negativa!

#5 - Angelica Wåhlin:

Vad spännande att prova på iallafall :D

#6 - Miss Baby Peaches:

Att lämna jobbet på jobbet är himla skönt!

#7 - GoForFit:

Så många positiva saker ändå! :))

#8 - Mirre Sweetwords:

Jag hänger inte helt med varför har du haft städjobb ett tag?

#9 - ellenlundis:

Oj vilket inlägg. :) den var ju bra faktiskt. Trivs du?

Jag har bytt jobb från 2 olika förskolor (våren 2017, hösten 2017..) Till att jobba en secondhand. (tredje gången gilt) Så nu känns det att man har hamnat rätt. Började jobba där nu i november. ^^

Svar: Jag trivs, fast jag har sagt upp mig nu :)
Ljuva Julia

#10 - Netti Starby:

Det bästa är att inte behöva ta med jobbet hem och det är verkligen bra för dig. Härligt att du har bra kollegor att samarbeta med! :-D Kramis

#11 - Denise:

Haha, jag hänger inte heller med här känner jag!
Du har alltså slutat som lärare? Haft ett tillfälligt jobb som städare och ska/håller på att utbilda dig till SYV? :'D

#12 - Alice:

Roligt och nyttigt att läsa tycker jag, många positiva fördelar ju! ^^

#13 - Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG:

Vad härligt att du börjar äta lunch, det är verkligen så viktigt! :)

#14 - NICOLE:

Så roligt att läsa dina tankar, plus och minus :) Viktigt att trivas bra på jobbet

#15 - Gabriella :

Såå bra fördelar!!

#16 - Pauline Hurtig:

hujja för sista, ser äckliga saker varje dag

#17 - birgitmaria:

Alla jobb är viktiga. Hur skulle det se ut utan städerskor?

Svar: Exakt!! :-D och kul har det också varit, i dessa tre månader ^^
Ljuva Julia

#18 - Klara:

Oerhört viktigt att du klarar det. Jag hade inte gjort det!

#19 - Boel:

Super intressant inlägg :D

#20 - madeleins magazin:

Ja alla har för och nackdelar, jag jobbar i projekt och har ett lite företag med städ fem timmar i veckan. Älskar de fem timmarna, helt solo med mina egna tankar.

Svar: Åh vad skönt! <3
Ljuva Julia

Kommentera här