Vad drömmer du om, egentligen?

Den här sommaren har varit omtumlande på många sätt. Jag inledde den med att gå från utbränd till semester med noll chans till arbetsträning. Det är tur att andra instanser finns där och hjälper en i det här: de ser till att jag motionerar, kommer mig iväg på skoj och även att jag rapporterar alla studier och arbetssökande. Det ingår liksom, även om man ska stanna på jobbet man var på när man blev sjuk - man ska hålla alla portar öppna, för rätt vad det är så är man frisk och vill jobba eller plugga igen, men utan möjlighet för att man inte sökt något under sjukskrivningen.
 
För mig som har jobbat som lärare i så många år är det verkligen en djungel där ute, det fungerar liksom inte som när jag var ung och sökte sommarjobb genom att knacka på dörrar och lämna ut CV i pappersform och hoppas att man charmat in sig. Först trodde jag att det var krångligare nu, men nej, själva sökandet är mycket enkelt. Man kan liksom ladda upp ett CV online och så matchas arbeten som passar. 
 
 
Om det nu bara vore lika lätt att veta vad man vill med livet som att ladda upp adekvata dokument. Jag fyllde i en lista för ett tag sedan, i och med den stressrehab jag ska gå i höst. En fråga var ungefär "om du blev fullt återställd imorgon, vilket jobb skulle du då söka?". Det enkla svaret hade förstås varit lärare - jag har det bra som lärare och jag är väl förtrogen med allt vad det innebär... men drömmen, är det läraryrket? Jag klickade i rutan som hette "annat". Men vad detta "annat" är - när lär man sig det? Hur vet man det? Och hur bombastiska drömmar får man ha? 
 
 
Det är en djungel att vara ung och ny på arbetsmarknaden och det är ett aber att vara sjuk från något man gillat så mycket. Det river i mitt inre. Så hjälp mig med att berätta era drömmar: om du var fullt frisk, vad hade du då drömt om att jobba med? 
|
#1 - Bella:

Min absoluta dröm är att bli egenföretagare! Jag skulle så gärna vilja driva en webshopp för mode.

Svar: Det låter som en jätterolig dröm :D
Ljuva Julia

#2 - Amanda:

Min dröm är att bli författare egentligen. Har slutat skriva då jag tappade motivationen men det är den riktiga drömmen tror jag!

#3 - Carro:

Om jag skulle sluta jobba som lärare så skulle det vara för att jobba som journalist eller författare! :)

#4 - Kim:

Jag älskar mitt jobb i skolan. Jag är rastaktivist och jobbar på fritids. Hade jag fått välja helt själv hade jag jobbat på heltid med barnens raster i skolan. Leda lekar, öva sammarbeta och se till att alla barn skulle få uppleva sago- och actio äventyr en gång i månaden. Utbildade mig till Äventyrspedagog under året och det är det roligaste jag gjort.

Skulle också kunna tänka mig att driva ett egen café om det inte vore för att man då skulle behöva jobba 24/7. Var med för 10 år sen och startade upp Sveriges första juicebar och det var fantastiskt roligt. Var dock ung och hade noll koll så jobbade jämnt, fick ingen ordentlig lön och det följdes inga lagar och regler.

Svar: vad coolt att du varit med och startat upp en juicebar, surt med att de utnyttjade din ålder med löner och arbetstider... :/ När jag gick i sexan skulle jag och två av mina klasskompisar köpa ett komplex och jag skulle sköta cafédelen, Erika skulle sköta butiksdelen (där hon skulle sälja alternativa kläder och accessoarer) och Jenny skulle sköta frisördelen, hehe ;) Och vi skulle ha en huspudel, en svart pudel, som var med oss till jobbet :)
Ljuva Julia

#5 - Denise:

Åh, alltså känner igen detta. Jag har ännu inte kommit på vad jag vill göra när jag "är stor" eller vad mitt drömyrke är. Ena dagen så vill jag en sak och nästa dag så är jag sugen på att prova något helt annat och det hela slutar med att man är kvar i samma gamla hjulspår.

#6 - farmor:

Min ålder = drömmar lär förbli drömmar om de nu finns/funnits? Liksom du är jag lärare, för min del med 36 år i yrket innan pension. I min generation valde man ett yrke och med det - punkt. Jag är inte missnöjd alls med mitt val, vet bara att jag alltid velat ha med människor att göra. Journalist, psykolog var också "drömmar". Tror inte att yrkesvalet är det mest avgörande för välbefinnandet - om det inte är helt galet- och anar att alla valmöjligheter kan vara stressande? Vill du jobba vidare som lärare? Vill du satsa på något helt annat? Är jobbet den största "roten" till utbrändheten? ( Ber om ursäkt i förväg för personliga frågor, men kan inte kommentera på annat sätt... ;)

Svar: Tjena! Åh, jag är inte missnöjd med mitt val, jag ångrar ingenting och blev inte sjuk av läraryrket som sådant. Men när det gäller drömmar så är det härligt tycker jag, att tänka på hypoteser om vad man "skulle kunna göra", inte nödvändigtvis vad man TÄNKER göra :)
Ljuva Julia

#7 - Julia Persson:

Jag hade nog velat jobba som ett fotograf typ, kanske på fotbollsmatcher å sånt ;)

#8 - ullie:

kanske hade gillat att jobba så bloggare ? ja jo faktiskt lägger man ändå ner mycket tid i bland även om ja inte fixar bilder o sådär men ja det hade varit något

nä hatar oxå pms migrän bläää kram kram

#9 - Emma:

Usch dedär med jobb är äckligt svårt.. jag ska söka in till utbildning nu men tror inte mycket på att jag kommer in, men man måste ju försöka.

#10 - Sara Ekman:

Hade det gått ihop ekonomiskt för mig hade jag ju velat vara ryttare på heltid och ta emot hästar för utbildning och tävling :D

#11 - Dixi Wonderland:

Jag jobbar redan med det som jag vill jobba med. Tror verkligen att livet är för kort för att göra något som gör en olycklig. Men hade jag inte jobbat med detta så hade jag utan tvekan blivit florist :D

#12 - paralyserad:

Från att inte alls ha vetat vad jag vill göra så har jag plötsligt en massa saker som jag kan tänka mig att syssla med. Har haft tankar på läkare och soldat - men sjuksköterska som jag pluggar till nu känns också rätt och det finns så många vägar att gå sen. Siktar på att specialisera mig till ambulans-ssk och att jobba utomlands (ideellt eller åt Försvarsmakten). Men att jobba på typ akuten är också ett alternativ, och jag har även haft tankar på att forska och undervisa!

#13 - JUNITJEJ:

Jag kan tyvärr inte tänka mig något annat yrke än just läraryrket. Men hade jag gått in i väggen, så tror jag att det bästa är att skaffa ett annat jobb. Det blir lättare en nystart. Jag hade kanske möjligtvis kunnat tänka mig att bli trafikskollärare.

#14 - Asylmamma:

Jag hade alla gånger drivit eget inom området utbilning. Jag jobbar mig sakta men stadigt mot det målet 👍🏻

#15 - Alice:

Oj, ja, det är inte lätt det där att veta vad man vill... Min största dröm är att jobba som danslärare eller koreograf, möjligtvis bakgrundsdansare, något inom dans i alla fall, men oavsett vad brinner jag väldigt mycket för att inspirera andra till att utvecklas och växa som människor, vilket jag gör idag med min dansgrupp, men skulle även kunna jobba med det även om det inte innehåller dans, liksom ett yrke där jag får inspirera och hjälpa andra. Jag skulle också väldigt gärna vilja jobba som tolk av något slag, t.ex teckenspråkstolk eller kinesiskatolk eller så. Här får jag då använda språk jag verkligen gillar, och hjälpa folk att kommunicera då jag tycker kommunikation är oerhört viktigt! Så oavsett vad vill jag ha ett socialt jobb i alla fall. ^^

#16 - Daniella:

Jag hade velat bli frisör! Men så sjukt svårt att få jobb. Gillar vad jag gör nu, jobbar i deli bland annat. Hade kanske velat vara egen uppfödare av djur eller hundar.

Svar: Ja åååh, föda upp djur och jobba med lantbruk vore fan drömmen!
Ljuva Julia

#17 - Ida:

Helt klart fotograf 😃 Fota magisk natur, bröllop, barn, hundar, mat, fota åt mäklare, fotograf på en tidning mm.

#18 - Mirre Sweetwords:

Jag har ju precis fått nytt jobb och tror att det kommer bli superroligt och förmodligen ett drömjobb, annars har mitt drömjobb alltid varit florist eller jobba med djur =D

Svar: vad roligt med florist och djur också :D grattis till ditt nya drömjobb också!
Ljuva Julia

#19 - Felicia:

mitt drömjobb är att jobba med teater. När jag var yngre ville jag bli författare

#20 - birgitmaria:

Det är inte särskilt ofta jag funderar på att byta jobb, men ibland så. Jag är ju ingen direkt drömmare, utan mer praktiker. Och jag tror att om jag skulle göra något annat skulle jag göra något helt annat. Typ jobba i affär (sitta i kassan verkar kul), städa, parkarbetare (att jobba ute är kul) eller så kanske jag skulle damma av författardrömmarna... vem vet? Eller så satsa riktigt högt och bli kommunchef, VD på nåt flashigt företag... ha ha ha ha :-D
Fördelen med att vara lärare och göra något annat ett tag, är ju att det inte lär vara några problem att gå tillbaka till skolan med tanke på lärarbristen.

Svar: Åh ja, jobba i kassa verkar så himla roligt :D
Ljuva Julia

Kommentera här