10 norrländska uttryck jag använder!

Norrlänska uttryck jag älskar och använder:
 
1. He. 
Ordet är ett verb och böjs he/hedde/hett och betyder samma sak som engelska ordet "put". Man kan med andra ord "he tallrikarna på bordet" men likaväl "he på TV:n". 
 
2. Scho.
Det här är ordet jo/ja och sägs på inandning.
 
3. Fara. 
Att fara betyder bara att förflytta sig någonstans, långt eller kort. Man kan alltså både "fara till Kanarieöarna" eller "fara på stan".
 
4. Ids.
Det betyder "orka". "Ids du handla?", "Jag ids int träna idag" eller "kan du inte ens idas gå med soporna?".
 
5. Int'.
Vi i norr gillar å' hugg' av ord. De' ja' oftast hugg' av är bokstaven E från ordet inte, men vi hugg' av verb och annat trams också. Vi prat' så långsamt att vi måste korta ner antalet stavelser för att någonsin bli klar, hehehe.
 
Norrländska uttryck jag använder, men trodde att alla använde (!?!?):
 
6. Paltkoma.
 
7. Lever om.
 
8. Tjocksockar.
 
9. Just så pass.
 
10. Eljest.
 
 
Ni måste berätta om ni använder något av de här orden och uttrycken och "ljuden". De första fem visste jag var lite "norrländska", men de sista fem har jag råkat googla fram och är sjukt förvånad, för jag hade INGEN ANING om att de är del i norrlänsk dialekt, jag trodde verkligen att ALLA använde dessa ord. Visst gör ni det..?
|
#1 - Netti Starby:

Jag använder ordet fara och paltkoma! :-D Kramis

#2 - Kattis:

Vi använder de flesta av orden/uttrycken här i Gävlekrokarna också och nr. 2 är mitt favorit"ord" att lära folk utomlands som vill lära sig svenska!:D

#3 - Julia:

Haha ja använd alla dom uttrycken :)

#4 - Julia:

Haha ja använd alla dom uttrycken :)

#5 - madabouttea.se:

Roligt det här hur olika dialekter har sina egna uttryck! Glömmer aldrig första gången jag sa ordet ”nytigt” (vårt ord för pinsamt) hos min pojkvän i Örebro, ingen fattade vad jag menade haha

#6 - Felicia:

Min mamma säger ids & Scho. Hon är inte från Norrland men från Åland, tror de har vissa liknande uttryck. Folk brukar tro att hon är från Norrland nämligen :)

#7 - My:

He, fara, lever om, tjocksockar och just så pass använder jag också haha!! Skulle inte klara av att inte få använda ordet "he" vad säger man istället liksom???

#8 - Anna:

Jag är också norrlänning, från Norrbotten, så jag kanske inte räknas att svara ;) Men ja, jag använder alla dessa ord, förutom att jag säger "häva" i samma betydelse som du använder "he".

Svar: Häva var ju ännu bättre ord, det känns som att folk skulle begripa det! Jag ska försöka börja säga häva också :D
Ljuva Julia

#9 - Johanna Utterberg:

Haha åh vilket roligt inlägg, jag kan verkligen "höra" hur det låter när norrlänningar pratar ;) Av de sista orden är typ paltkoma det enda som jag brukar säga någon gång ibland, men oftast är det matkoma :P Vi gotlänningar har ju annars en tendens att sätta e på slutet av alla ord och lägga a i ord istället för e (stanne (stanna), naj (nej) och gamle (gamla)) men jag pratar mer riksvenska eftersom mamma är från Stockholm :) :P

#10 - Johanna:

haha nej tyvärr inte.
sockar och tjocksockar är mkt norrländskt. Andra ställen säger matkoma. och Eljest säger min sambo som har en norrländsk mor, men jag visste inte vad det var.

Svar: Haha, åh, känner mig lite dum nu :D Men det är väl kul att ha något lite Norr-originellt även här i Umeå ;P
Ljuva Julia

#11 - JUNITJEJ:

Ordet ids använder jag också ibland.

#12 - NICOLE:

Min mamma är från Luleå så jag är uppväxt med dessa ord =) Och även om jag aldrig bott där så använder jag mycket norrländska ord :D

#13 - Cecilia:

Hahah använder inget av dessa ord, men jag kan tänka mig hur du pratar när jag läser de du skriver, hahaha!:D de är så roligt sånt här!:D själv är man ju värmlänning, men nej jag har inte grov värmländska, vilket jag tycker är skööönt!:D

#14 - P i X E L I E – Erica Pettersson:

Så roligt inlägg! Kul att läsa :-D
Jag använder också alla, utan 2:an. Av någon anledning har jag aldrig använt det ljudet, trots att jag är född, uppvuxen och boende pitebo.
Plus att jag förkortar "int´" ännu mer ;-) Av någon anledning har jag alltid sagt bara "it´"... "Ja´ska it´fara dit ida´".

6-9 använder jag också, och jag visste inte heller att de var specifika för de norra delarna. Trodde också att alla använde dem; det är alltid så roligt att upptäcka sådana saker :-)
Däremot säger jag oftare Paltshwimen istället för paltkoma :-)
Tror också jag var nästan vuxen innan jag faktiskt förstod att det även fanns ett annat namn för Tjocksockar... ;-)


Fler ord jag också brukar använda (som jag kommer på såhär på rak arm):

Hovendroven (vet inte om detta gäller för hela landet, eller om det är specifikt för här uppe?)
Huvvaligen - "Huvvaligen va´kallt hä jär ida´!"
Vars (=var, vart) "Vars ska du fara?" / "Vars är laddarn´?"
Snöra (slänga) "Den är trasig. De är bara å snöra bort den".
Åssit (ingenting)
"Vad har du gjort i helgen?"
"Åssit!"

Som sagt; jag älskar den här typen av inlägg :-D

#15 - Mirre Sweetwords:

Ids använder jag med =D

#16 - Anonym:

Protest mot att ids är typiskt norrländskt. Är född i Närke och har bott typ överallt i Mellansverige och det är vanligt överallt!
Ett uttryck jag hängde upp mig på, när min son först i familjen blev norrlänning, är att "gå på affär´n" . P Å affärn? Man går på apoteket, på systemet etc men till affär(e)n... Men, numera säger även jag "gå på affärn". Suck ;-)

Svar: Åhå, jag trodde det kom från norr :)
I Umeå är stadsdelar "på" också. Jag bor på Ålidhem, men är uppvuxen på Mariehem. Studenterna som är från andra ställen hävdar att de bor i dessa stadsdelar, men i Umeå bor man PÅ dem. Och givetvis går man på affären också ;)
Ljuva Julia

#17 - MALIN:

Haha men vad roligt! Älskar norrländska! Kram

#18 - Alice Lindström:

He, fara, paltkoma, lever om, tjocksockar eller egentligen alla, hur kan man leva utan dom??

#19 - Matilda Berlin:

Så kul att läsa!! Får mig verkligen att sakna mig norrlänning hemma på ön! Hon he också allt <33

#20 - birgitmaria:

Jag använder allihopa, jag med! "Eljest" kanske inte används så ofta.
Jag har ju bott runt hela Sverige, så jag pratar inte lika brett längre, men nog kapar jag verben :-)
Jag tycker också det är praktiskt att sätt o framför ord, för att visa på motsatsen. Oäten, Osprungit osv.. funkar jättebra och jag tror att det är rätt norrländskt. "Tvär" är oxå bra att sätta framför ord, för att tala om att något ska gå fort som; "Jag ska bara tvärspringa in på Ica och köpa mjölk." Praktiskt det med :-)

#21 - Jessica Högberg:

Nja, använder dom inte men har lite anknytningar så jag har hört och förstår dom. Norrländska så det förslår är dom=)

#22 - Dixi Wonderland:

Fara används nog inte längre här nere men alla vet vad fara betyder ifall någon skulle använda det :P Tänker att det är mer den äldre generationen som sa att dom skulle fara någonstans.

Sen säger vi raggsockar istället för tjocksockar om du nu menar tjockare strumpor? :P

#23 - Emilia:

Det enda ordet jag typ använder är ju fara haha

#24 - Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Haha åh, jag anväder samtliga av dessa! Bor ju dock i Stockholm men min släkt kommer från Boden ;)

#25 - Emelie:

så jäkla kul! Här i skåne har vi en del skumma ord :P Kram och trevlig helg!

#26 - Stina:

Jag använder alla dom norrländska uttrycken. För jag bor i norrland😀

Svar: Åh, vi norrlänningar kan så bra!
Ljuva Julia

#27 - JoJo:

he, fara, ids och int får jag höra en del när jag pratar med mina vänner som bor i norrland. hehe :)

#28 - Clara:

Ordet paltkoma använde jag långt innan jag visste var det hade sitt ursprung. "He" har jag börjat använda tack vare att majoriteten av mitt sabbatsår spenderades i Norrland med min pojkvän och hans familj. Första gången jag hörde det fattade jag ingenting. Jag blev ombedd att "he osten på pizzan" och stod som ett frågetecken när frågan upprepades. Det visade sig att min pojkvän inte visste att "he" var dialekt och jag hade aldrig hört ordet förut, men nu används det ganska flitigt pga sååå bra ord!!!

Svar: Jag är beredd att hålla med. Snö är fint om den inträffar under november-december och när den faktiskt är snö och inte bara brunt slask. Tyvärr brukar hösten och vintern i detta avlånga land vara som en enda lång vinter utan snö och sedan i februari/mars när man vill ha lite värme igen kommer snön som ett brev på posten. Åtminstone här nere i Göteborg haha

#29 - Emily ♥:

Jag har använt många av de där uttrycken, men jag bodde ju också i norrland i 10 år (använder fortfarande de orden, även fast jag har flyttat ner till småland). Kommer ju från Skåne från början. "Lever om" och "tjocksockar" trodde jag också att alla använde. Har inte tänkt alls på att det är norrländsk dialekt.

Kommentera här