De tio budorden enligt Jullan

En del av Bibelns tio guds bud är starkt kopplade till just den kristna guden, medan andra är mer generella: inte dräpa, stjäla, vara otrogen, ljuga eller vara missunnsam. Och jag är helt med på det, absolut! Men jag har nu skapat några nya moderna budord som jag bara från djupet av mitt hjärta önskar att folk följde. Min ocharmiga sida visar dig. Jag presenterar De tio budorden enligt Julle.

1. Du skall inte väsnas efter 22:30 i ett flerfamiljskomplex.
Det här gäller alltså att vråla och skrika på sporten, spela musik med bas och att repa med bandet. Barnagråt och tunga hälar är förlåtna.

2. Du skall inte prata magsjuka på fikarasten. Ja, eller överhuvudtaget. Sedan när var det ett okej samtalsämne? Eller är det bara lärare som gör det, tro? Hur som helst, det är inte ett trevligt samtalsämne och särskilt inte när fika eller lunch ska, eller precis har, intagits.
 
3. Du skall göra köandet smidigt. Står man i en kö så har man god tid på sig att vända streckkoder, plocka ut hörlurarna, ta fram betalningsmedlet och ID-kortet, samt svara på frågan "Var det bra så?". Antingen, "Då var det bra, tack" eller "Ett ark frimärken också, tack". Tänk på att det kan finnas folk med utmattningssyndrom i kön, hello!
 
4. Du skall inte låna pengar för att konsumera. Det är ett klengräddat beteende. Har man inte råd med ett par skor så får man antingen klara sig utan eller sälja av något annat för att kunna köpa dem. Man måste anpassa sitt liv efter sina medel.
 
5. Du skall inte bära offerkofta eller på annat sätt manipulera. Förutom att det är ett oattraktivt och inte särskilt charmigt beteende är det elakt. Att förflytta skuld till andra eller använda härskartekniker eller ljuga är psykopatiska beteenden som behöver stävjas fortare än kvickt!
 
6. Du skall säga tack och förlåt och ingen orsak. Artighet och vanligt, vänligt bemötande är viktigt i samhället. Du är varken bäst eller sämst i världen. Folk i allmänhet är bara folk i allmänhet. Så ha ett artigt, ej lismande eller inställsamt utan bara artigt, förhållningssätt till människor omkring dig.
 
7. Du skall inte köra bil om du inte behärskar det. Alltså inte om du druckit, inte om du druckit igår, inte om du ser för dåligt, inte om du är för trött, inte om du är en 20-årig kille med sin första beemer eller Audi, inte om dina däck är för dåliga och inte om du är trafikrädd. Med mera..!
 
8. Du skall ha god arbetsmoral. Kom i tid, jobba för arbetsplatsen och dess anställdas (inklusive dig själv) bästa, ställ upp för sin arbetsgivare, be om hjälp vid behov, arbeta på den tid du är avlönad för. För tro mig, det finns massor av människor som vill jobba på precis din arbetsplats och inget hellre vill än att göra bra ifrån sig.
 
9. Du skall läsa skönlitteratur. Genom att läsa skönlitteratur ökar du din läsförståelse, ditt ordförråd och utvecklar ditt skrivande. Alltså måste du läsa även om du tycker att det är tråkigt (vilket du garanterat kommer märka att det inte alls är...), för du kommer behöva det, antingen i arbetslivet, i fortsatta studier eller i samhällsorienteringen överhuvudtaget!
 
10. Du skall inte slarva med din handhygien. Det här är ett budord med både samhällsnytta, omsorg och egoism inblandat. Händer hamnar överallt så tvätta händerna innan du äter eller handskas med mat, andra människor och offentliga utrymmen. På så sätt slipper ni bli sjuka och ta in vikarier och smitta andra. Glöm heller inte att tvätta tangentbord och mobiler som ni fingrar på dag ut och dag in. 
 
Blogglista, Lista | |
#1 - birgitmaria:

Så himla bra. Jag skriver under på alla.
Du förgyllde verkligen min lunch :-) Riktigt roligt skrivet!

#2 - My:

Haha grymma ju!! Håller med på alla 10 punkter :D

#3 - ellenlundis:

Hehe! Jo dom var bra ^_^

#4 - Ida:

Kan skriva under på de flesta. Dock så är jag kass på att läsa... Önskar jag gillade att läsa men kan inte koncentrera mig :-(

#5 - Netti Starby:

Så himla bra budord du har skrivit och jag håller med dig om alla! :-D Kramis

#6 - Sara Rödett:

Så himla bra! Så vettiga budskap. Alltså det här är så bra att jag vill skriva ut, rama in och hänga upp på väggen, för jag instämmer till fullo på allt! <3

Tänk att få hänga med dig en hel helg och prata skit. Så himla kul det skulle va´!

Svar: Vi skulle vara awesome ihop!! <3
Ljuva Julia

#7 - GoForFit:

Amen! En lista alla borde följa anser jag :*

#8 - Jennifer:

Så bra haha :D

Svar: Tidsinställning är min räddare i nöden när det gäller inläggen i min blogg ;)

#9 - Finurliga fröken :

Perfekta budord! Myrket viktiga! Kram

#10 - Julia Persson:

Kul läsning ju! kram

#11 - Amanda:

Så sjukt bra budskapsord, håller med dig på alla punkter!!

#12 - Cecilia:

Såå bra punkter!! :D

#13 - Cecilia:

Just jaa,glömde ju svara på din fråga, haha!!

Jag jobbar inte just nu faktiskt.. Sa upp mig från min jobb i Göteborg där jag jobbade på VILA...:) Har jobbat i butik tidigare så dessa tider är vanliga för mig, hehe ;)<3

#14 - Pauline Hurtig:

hahahaha åh så bra! :D

#15 - Emelie:

Bra budord! Sorry för kr*ksjukan ;) I mitt jobb är det ett ständigt samtalsämne och vi som jobbar i förskolan är inte äckelmagade :P men förstår att andra kan tycka det är motbjudande. Hoppas allt är bra med dig ♡

#16 - madabouttea.se:

Jättebra! Fast måste erkänna att jag sällan läser något allas :3

#17 - Johanna Utterberg:

SÅÅÅ kloka budord och jag håller med om typ allt!! Framför allt det där med magsjukan, alltså nämn det inte ens. ;) Och alla ska följa 72-timmars regeln (från sista symptom), för man får inte vara så snål att man anser sig ha rätt att smitta hela avdelningar. Kram på dig!

#18 - Gabriella :

Såå bra inlägg!!

#19 - Hanna Karlsson:

Haha, inte bara lärare. Vi vårdfolk kan prata om både magsjuka och andra kroppssvätskor på fikarasten. Efter tio år i vården är jag rätt så härdad. :-)

#20 - Miss Baby Peaches:

WORD!

Svar: Puss! <3
Ljuva Julia

#21 - Julia Svensson:

Fina du!

#22 - Jeanette:

Väldigt bra budord! :) Håller med om alla, kanske inte riktigt så starkt på punkt 2, jag är inte så känslig för sådant, men förstår att andra tycker det :)

#23 - Johanna:

Haha, jag gillar dom! Speciellt att man ska ta hänsyn till oss med utmattningssyndrom😉

#24 - Kamilla:

Vilka kloka och bra budord. Kräksjuka vill man inte höra talas om på fika rasten på jobbet. Blää... Håller även med om tack och förlåt.

/Kamilla

#25 - Emilia:

Haha h du är så härlig! Tycker det är ganska jobbigt med folk i kön som gör allt när de står längst fram i kassan och ska betala. Då ska man försöka hitta sitt kort och bestämma sig om man vill köpa ett frimärke eller inte. SKynd på

#26 - ullie:

hi hi va söt du e ..
ja men va skönt då vet du ju va man pratar om det känns som man är ensammast i världen i bland alltså o man bara lipar åt allt o alla inte skoj !!
bra med tid hos psykoloen så ja får häva ur mej lite

#27 - Lina Johansson:

Haha, underbara!

#28 - Daniella:

Svar: Det låter väldigt vettigt, jag brukar ligga och kolla på film och hoppas att jag somnar men kanske borde jag byta ut det mot att läsa en bok istället och sen släcka lampan vid en bestämd tid. I går lyckades jag somna lite tidigare än vanligt iallafall, jag tror jag är väldigt ljuskänslig för igår var det tjock dimma så ljuset som alltid lyser in utifrån var frånvarande. Kanske borde köpa en mörkläggningsgardin och se om det hjälper! Alla sömnmediciner förutom imovane gör mej bara till en zombie dagen efter men hjälper inte på kvällen när jag tar dom, så jag undviker dom oftast även om jag sällan vaknar upp mitt i natten när jag har tagit dom. Att sömn som är något så enkelt kan vara så svårt. <3 Jag håller på med ditt brev förresten, vill inte att det ska vara genomdeppigt bara.

Svar: Åh, skicka med en puss och kram bara så blir jag fnissig istället för deppig :D <3 Men testa allt, jag lider verkligen verkligen med dig!! <3
Ljuva Julia

#29 - Dixi Wonderland:

Håller med på flera punkter ;)

#30 - Matilda Berlin:

Så himla bra!! Kommer helt klart att börja leva enligt dom (även fast jag redan gör det). Framför allt ursäkta och tack - hur svårt kan det vara liksom?? <3

#31 - Kattis:

Amen to that!!!
Jag vet att 11 budord blir fel men jag skulle så gärna vilja lägga till något om man icke skall stanna tvärt i trängre utrymmen med mycket folk i rörelse utan att se sig om. Eller att du skall icke parkera din kundvagn på tvären i affären för att snacka när andra bara försöker få sitt handlande överstökat!

#32 - Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Väldigt bra lista :)

#33 - meh.blo.gg:

Så är det... fast läsa orkar inte min virrhjärna med :P

#34 - Mirre Sweetwords:

Mycket bra punkter =D

#35 - Emma:

Både roligt och bra! Underbart att du har med nr 9!

#36 - Jessica Högberg:

Ha ha, underbart!

Svar: Puss!
Ljuva Julia

#37 - Lars-Olof:

Borde verkligen hackas in i sten och placeras på ett centralt torg på någon större ort.

Kommentera här