Skrämmande litteratur som gör att man sover med nattlampan tänd

 
Nu närmar det sig halloween och en otäck, mörk årstid överhuvudtaget. Jag tipsar bakåt till DET HÄR inlägget med de tio bästa skräckfilmerna, även om jag inte helt håller med min lista i nuläget (några har tillkommit efter att ha sett allt fler i genren). Idag vill jag istället tipsa om två otäcka skräckromaner som jag vill rekommendera er att läsa: 
 
Varsel av Stephen King.
 
 
Varsel (The Shining) är en fruktansvärd och mångbottnad bok som är tusen gånger obehagligare än filmatiseringen. I korthet handlar det om en man som lider av alkoholism, som efter att ha fått sparken flyttar till ett tomt hotell med sin familj. Det visar sig snart att själva hotellet är ondskefullt och mannen får snart svåra episoder av galenskap och ondskan smiter in i hans kropp. Sonen får mörka varsel om vad som komma skall och ibland är hans varsel lika kusliga som de horribla saker som sedan sker. Varsel är inget för de klena!
 
Parfymen - en mördares historia av Patrick Süskind.
 
 
Parfymen handlar om en pojke med ett extremt bra luktsinne, men som själv fullständigt saknar egen kroppsdoft. Han bestämmer sig för att skola sig till parymmakare och efter en tid som lärling är hans fämsta mål att blanda den fulländade parfymen. Den doft han finner allra ljuvast är doften av några särskilt vackra flickor och han ger sig inte förrän han får tag i dem och utvinner deras doft - på vad sätt som helst. Parfymen är en vidrigt gestaltad roman som också den överglänser filmatiseringen och lämnar läsaren skärrad och ärligt talat lätt illamående. 
 
Har ni tips på bra skräckfilmer och skräckromaner till mig? 
Bok, Boktips | |
#1 - Julia Persson:

Halloween är ju bäst!

#2 - Netti Starby:

Jag har inga bra tips eftersom jag också behöver en massa tips! :-D Kramis

#3 - Gabriella :

Låter såå bra!!

#4 - My:

Jag har sååå svårt för skäckfilmer men de funkar ändå helt okej ibland, dock skulle jag aldrig kunna läsa en bok haha, döden typ ;)

#5 - Louise:

Men åh tack för tipsen!! Hoppas dom finns på nexstory ! ^^

#6 - Amanda:

Ååå skulle aldrig våga läsa någon av dom haha<3

#7 - cecilia:

Åå tryckte på inlägget "10 bästa skräckfilmer" Blair Witch tycker jag är riktigt läskig!!

Men eftersom de enda jag gör är att se skräckfilm så har jag några tips!! - Annabelle 2.. (SÅ BRA!) The Conjuring sen har vi Sinister som också är läskig!! Finns så många hahaha!:D

#8 - Ida:

Jag älskar att se skräckfilmer!! Är så sjukt lättskrämd och skriker som en stucken gris 😂 Gillar ändå kicken!

#9 - Pauline Hurtig:

skulle aldrig klara av de, är så rädd av mig

#10 - Mathilda:

Åh vilka spännande tips!

#11 - Bella:

Åh Parfymen hade jag analys på i skolan.. nog för att jag skumläste den big time, men det var ingen bok för mig. Obehaglig, precis som du skrev. Sen stör jag mig så mycket på mannen som han kommer och praktiserar hos, haha.

#12 - Sara:

Alltså, allt av Stephen King och Dean Koontz slår ju...allt annat! :)

#13 - Celine:

Åh men tror absolut att The Shining är läskigare som bok, kanske borde läsa! :)

#14 - Johanna Utterberg:

Åh vad spännande, har inte läst någon av dem! Du har jämt så roliga och bra tips!! <3

#15 - Julia Svensson:

så bra tips

#16 - Finurliga fröken :

Jag har inga tips tyvärr. Är alldeles för feg för att både se eller läsa skräck. Så otäckt! Kram

#17 - Matilda Berlin:

Har också läst parfymen. Sjuuuukt obehaglig! <3

#18 - Anita:

Tack för tips! :D

#19 - Dixi Wonderland:

The Boy, finns på Netflix. Första skräckisen på många år som faktiskt fick mig att hoppa till flera gånger :P

#20 - Kattis:

Åh svårt det var att komma på något sådär på rak arm men själv slukar jag allt av Dean Koontz och många av hand böcker ligger i skräckgenren men inte alla. ☺

#21 - Angelica:

Är inte jättemycket för skräck i just bokform. Tycker faktiskt det är myyyycket värre än skräckfilmer, haha! Jag försökte dock ge mig på Doctor Sleep av Stephen King en gång. Det slutade med att jag gav bort den till en kompis i ren panik för att jag inte vågade läsa klart den eller ens ha den i lägenheten, hahaha!

#22 - Alice Lindström:

ojoj dom är inget för mig!

#23 - hanna:

Ja jag hoppas att nästa vecka när vi får träffa den nya barnmorskan att vi klickar och det känns bättre än den förra!
det är så få veckor kvar nu och jag vill ha så mycket pepp jag kan inför att jag faktiskt har fobi för sjukhus,nålar och att bli tagen på av främmande människor, för det känns inte normalt för mig och därför behövs de någon som kan leda en igenom de haha!

#24 - Emma:

Kusligt! själv gillar jag inte att läsa böcker men lyssnar gärna på läskiga och obehagliga podcasts, sov med sänglampan tänd senast i natt haha!

#25 - Eleonora:

Läskigt med skräckromaner! :D Jag hinner inte läsa böcker nu längre, men brukar lyssna på nextory :) Innan när jag läste mycket brukade jag läsa mest sanningsbaserade, de va också läskigt fast på ett annat sätt :/

#26 - JUNITJEJ:

Svar: Visst känns julen mer vintrig och jag tycker också att halloween kan få passera innan man ser julen i butikerna.

#27 - Anonym:

ÄLSKAR skräckfilmer men har aldrig läst en skräckroman. The strangers är ganska obehaglig att titta på tycker jag haha

Svar: The strangers känner jag inte till, tack ska du ha :)
Ljuva Julia

#28 - ullie:

ja tyvärr är ju ja inget me o läsa men filmer gillar ja o allt om haunting gillar ja o onda hus o sånt där skräckis med andar

#29 - Felicia:

Tack för tips. Jag sover väl oftast med nattlampan ändå visserligen men

#30 - Miss Baby Peaches:

Den där sista lät ju fruktansvärd!
Jag gillar skräckfilmer och har sett en del. Jag gillar filmer som Annabelle och The conjuring. Sen står det still i huvudet på mig, haha!

Svar: Den finns som film också och är klart vidrig som fim med! >.<
Ljuva Julia

#31 - Lena:

Just hittat till din blogg genom en kollega i Jönköping. Denna ska jag nu följa! Kul med skräck men nej, har blivit mer fjantig med åren (49 år!) så de undviker jag för god nattsömn! Men The Shining är den bästa skräckisen näst efter exorcisten ( den med Linda Blair) så jag kan tänka mig att boken är kanon!!! Parfymen ska jag in o kolla på adlibris om att beställa. Kanske jag läser eller ger jag bort den!!! Ville också bara tillägga att du passar kanonbra i kort hår! (fast jag vet ju orsaken) Men det gör du verkligen! Långa örhängen på det- sen tadaaaa- ursnyggt! Ha en härlig oktobersöndag. Själv ska jag ta med gubbe o ta en långpromenad vid Vättern. Kram från Lena Engman i Bankeryd

Svar: tack så mycket för att du skrev, och du är så välkommen hit till bloggen :) Ja, gamla exorcisten har en kuslig plats i mitt hjärta... så himla duktig skådis. Jag trivs oväntat bra i kort hår :D Kram från Julia Müller-Sandvik
Ljuva Julia

Kommentera här