Tankar och funderingar kring bloggandet framöver:

När jag köpte The Ultimate Blog Plan hade jag redan en blogg och jag köpte den främst för att stötta de coola quinnfolken på CGD. Men när jag läste den så fick jag verkligen nya idéer och nya infallsvinklar på bloggandet... det är märkligt hur det fortfarande kan hända efter 10 års bloggande. 
 
 
Boken är tjusig och skriven på enkel engelska, med vackra illustrationer och helsidescitat som bryter upp varje kapitel. Varje kapitel har tillhörande "uppgifter" som de uppmuntrar bloggaren att genomföra. Genom uppgifterna ska man på så vis klargöra för sig själv vilken typ av blogg man ska driva. Och så skapas "the ultimate blog plan". Det är alltså inte samma bloggplan för alla. De ställer ofta frågan: vad gör din blogg unik? Vad är din expertis, ditt område, din personlighet och din gåva? De kallar det "The mission statement".
 
 
Första övningen man ska göra innebär att lista de saker man själv är passionerad över. Det är ju rimligt att ens passion är det som ska sippra in i ens blogg också. Det är väl så en nisch skapas. Så jag fyllde i sidan och kände plötsligt hur jag fick en idé. 
 
För om ni ser vad jag skrivit med min kråkfotshandstil så är det uppenbart: extremsport som nummer ett, kläder som nummer två, feminism som nummer tre, psykisk hälsa som nummer fyra och träning som nummer fem. Det slog mig då plötsligt att jag gott kan rikta in mig på nummer ett. Ni förstår säkert varför: det finns miljarder UNDERBARA bloggar om kläder, feminism, psykisk hälsa och träning. MILJARDER! Men jag har knappt hittat någon med infallsvinkeln extremsport. Det är vad jag saknar i bloggar och det är vad jag själv kan bidra med. 
 
 
Efter att ha läst den här boken kommer jag att förändra min blogg lite smått och smygit. Det riskerar att låta högtravande när jag listar det här nedanför, men jag är en listperson och alltså... det är mest för min egen skull som jag skriver ner dessa planer. 

1. Försiktigt omvandla bloggen från den dagboksliknande formen till en nischad form.
Detta innebär självklart inte att jag aldrig kommer beröra kläder, feminism, psykisk och fysisk hälsa - för det är ju fortfarande en livsstilsblogg, men jag vill göra plats för mina passioner igen: det kommer bli kläder rörande snowboard, skateboard och klättring och det kommer vara träning i förhållande till snowboardsäsongen. För just det: det finns miljarder bloggar om kläder som har vackrare och bättre bilder än jag och miljarder bloggar om träning med mer erfarenhet och muskeldefinition än jag - varför uppfinna hjulet igen?
 
2. Blogga med en normal frekvens.
Jag tror det kommer fortsätta vara färre inlägg per dag, men med ett klart flöde under veckorna. Ett per dag hellre en ett per månad, men gärna något slags mellanting - för min egen skull likväl för andras skull. Att fylla ut med färdiga collage är inte riktigt min grej, särskilt som jag misstänker att den här bloggen aldrig kommer avlöna mig så till den grad att den betalar mina räkningar. Adlinks kommer jag använda, varför inte liksom, men att använda dem för att fylla ut en bloggtorka känns... väldigt olikt mig.
 
3. Färgsprakande blogginlägg.
När jag började med mina "seriealbuminspirerade" bilder på min förra blogg var det för att jag var aspeppad på MARVEL. Det är jag inte längre, men jag tycker att de är fina! Så de färgsprakande inläggen med bildtexter och pratbubblor kommer jag i allra högsta grad vilja värna om också framöver.
 
4. Bidra med det jag saknar i bloggar.
Ja, om jag inte hittar en vettig snowboardblogg får väl jag själv skriva en. Hittar jag inte en inspirerande skateboardblogg får väl jag själv lära mig att åka. Saknar jag att läsa om det lite geekigare modet och de färgsprakande kläderna kan jag alltid skriva det själv. Jag är nämligen en sådan tönt att jag gärna läser min egen blogg. Och skriver man en blogg som man själv vill läsa, då borde andra känna likadant så småningom.
 
5. Men behålla det personliga.
Att nischa min blogg betyder inte att mina personliga inlägg får försvinna. Ett exempel på balansgången är Linn på Goforfit: nischen är träning, men lika ofta handlar det om kläder, mat och socialt liv. Ändå MÄRKS hennes träningsintresse genom alla de där andra inläggen. Anna på Bodenbynight är ett annat exempel: hon blandar inläggsteman friskt, men hennes förkärlek för magi, goth och skoterkörning smyger sig igenom allt - oavsett om inlägget i fråga handlar om inredning eller en resa. Fantastiskt gjort! På samma sätt tror jag att jag kan nischa utan att för den sakens skull göra avkall på det andra som ingår i mitt liv. 
 
Kära nån', det här blev ett långt inlägg. Men nu vet ni i alla fall ungefär vad jag tänker om min bloggs framtid. Den ska helt enkelt inte betraktas som ett arbete och ej heller som en dagbok. Den ska bli forum för något jag saknat i bloggvärlden. Kan man fixa saker själv så behöver man inte be om det från andra. Tack och adjö.
|
#1 - Jennifer:

Den boken vill jag ha :D :P

#2 - Amanda:

Men å vilken fin och rolig bok för den delen!! Låter som bra punkter, att hitta det personliga tycker jag är super viktigt <3

#3 - Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2:

verkar vara en bra bok! Dock hatar jag engelska;)

#4 - Alice Lindström:

Den boken verkar riktigt inspirerande och bra!

#5 - Netti Starby:

Så himla bra planer du har med bloggen och lycka till! :-D Kramis

#6 - Kim:

Jag gillar din plan. Jag följer din blogg pga av ditt sätt att skriva, språk, ämnen mm.
Intressanta inlägg, bra blandning mellan personligt och opersonligt (typ recept).
Dina coola bilder!

Din blogg är den enda av ett 20-tal som jag kommenterar mer än någon inlägg i månaden. Det säger något om att jag gillar ditt sätt!

Svar: Vad glad jag blir av att läsa det här Kim! Och jag blir alltid glad av att få kommentarer, det känns givande att kunna ha något slags dialog med de som läser. Det gör ju du, kommenterar det du LÄSER och inte bara "fin bild". Det är jag mycket tacksam över <3
Ljuva Julia

#7 - GoForFit:

Åh, men hur glad blev jag av att se mitt namn där i texten?! Fina du!

Satt och läste igenom inlägget och tänkte kommentera att jag bara måååste läsa boken, samt att dina punkter låter grymma. (Kommer bli såå spännande att få läsa mer om extremsport!!) Och så kommer jag ner till sista stycken, and what do I read? Största leendet brast ut vill jag lova! Tack för fina ord :*

Svar: Men gulle! I så fall ska jag säga det åt dig oftare - du är fantastisk! <3 Och ja, boken är jätterolig och peppande :D
Ljuva Julia

#8 - Julia Svensson:

Spännande!

#9 - Isa Bylund:

DEN boken!! Vill ha, så himla peppigt ju! Och vad gött att du hittat *ditt kall*. Haha, känns som en vettig grej att nischa sig, och dessutom mot ett ämne man verkligen brinner för! heja heja <3

#10 - elin:

Bra inlägg<3

#11 - Pernilla:

"Och skriver man en blogg som man själv vill läsa, då borde andra känna likadant så småningom." Exakt så!

#12 - Ida:

Bra tips! :D

#13 - elin stridh:

bra tips ju :D

#14 - Pauline Hurtig:

men vilken rolig bok!

#15 - Johanna Utterberg:

Men åh vilken superbok och så kul med nya idéer och tankar för ditt egna bloggande! Det låter helkul med något mer nischat, som du säger så finns det inte massor av den bloggtypen och jag älskar din "stil" så behåll den i din förändring så kommer det bli succéee!! :D <3

#16 - Finurliga fröken:

Jag har faktiskt köpt den boken och den borde komma vilken dag som helst. Är så nyfiken. Den verkar väldigt bra! Ska bli väldigt spännande att se hur du utvecklar din blogg. Kram

#17 - Emma Fernhagen:

Vilket inspirerande inlägg!:D

#18 - cecilia:

Men det var ju en bra idé!! :)<3

#19 - Sussi:

Din färgglada blogg är väldigt personlig och mycket trevlig att läsa. Ser fram emot vad du ska hitta på härnäst :)

#20 - Biggeros:

Så spännande Julia det låter att du ska skriva om det du finner själv som extremt i sport🤗Det är ju aldrig lätt att hitta något som är totalt främmande för bloggvärlden. Om du skriver om de sporter som du har passion för och spetsar det med dina pratbubblor. Pratbubblorna är du speciellt käbd för Julia vilket jag tycker är pricken över i:et. Därefter om man petar in lite annat smått och gott som livsstil och träningskläder är bara bra. Sedan behöver man inte skriva varje dag. Det gör inte jag alla gånger. Lycka till med din nya blogg🤗🤗

#21 - hanna:

men gud vilken rolig bok :D

#22 - Gabriella:

Såå bra!! :D

#23 - Emelie:

Wow! Så spännande att följa din väg till framgång med bloggen ♡ Kram på dig!

#24 - Dixi Wonderland:

Tycker detta låter super :D Är du medlem hos Influencers of Sweden? Om inte så bli medlem! Där får du en massa tids, finns även en podd där dom intervjuvar de största i Sverige. Du behöver inte betala för att få tillgång till detta materialet men väljer du att gå med i föreningen så kostar det 500 kr per år :) Dom skriver också om senaste nytt kring lagar och regler gällande sociala medier :)

#25 - Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Åh låter som en helt fantastiskt bra bok ju! Lycka till med dina bloggmål, låter superbra :)

#26 - Alice:

Låter som en bra bok ju, och en himla bra plan! <3 Ser fram emot att följa din och bloggens utveckling! ^^

#27 - Hanna Karlsson:

Stort like på det här inlägget! Jag tänker lika som du. Nischa bloggen inom min stora passion pilates men samtidigt inte låta det vara det enda som skrivs om i bloggen.

#28 - ullie:

ja skriver lite var dag om va som känns rätt just du

#29 - Daniella:

Jag läser alltid din blogg via bloglovin, men det har varit mycket den senaste månaden så jag har knappt haft något att säga alls. Men jag finns här och läser!

Svar: Vad kul, hoppas du fortsätter även när den blir lite mer nischad!
Ljuva Julia

#30 - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Vilken rolig bok!
Lycka till med dina bloggmål :D

#31 - Cissi:

Vilken kul bok, den får åka upp på önskelistan

#32 - Kati:

Det här var intressant läsning, jag har funderingar om mina två bloggar också och hur jag ska forma dem framöver... fick lite matnyttigt att tänka på här :) Tack )

Kommentera här