I staden där studerar man

 
Säg är det konstigt att man längtar bort nån gång? Jag ska sätta mig på balkongen så snart solen når dit - om det nu fortfarande är sol då - och leka att jag är i sommarstugan. Hur gör ni när ni längtar bort? Är det pang på, in och ta ett lån/nalla i besparingarna och bara boka och dra eller läsa böcker och se filmer eller sova tills allt är bättre? 
Systersol och sådant!

Igår var det verkligen vår i mig. Och ute börjar den också! Med vårt snödjup syns det inte än att det börjar bli vårigare. Men det känns. Efter flera dagar med plusgrader, takdropp och solsken fick jag feeling. Igår åkte jag och Fanny på stan för att shoppa, men i slutändan... well...
 
 
Vi köpte en dricka (cappuccino för syrran och flat white för mig) och en kaka (chokladcookie med vit choklad) från Costas Of Sweden och gick raka spåret ut igen. Vi satt och samtalade om att göra en YouTube-kanal eller pod ihop då vi sannerligen tar ut det bästa och värsta i varandra all the time. Det vore guld!
 
Typ tre timmar senare hade vi varit på två butiker och parkeringstiden gick ut. Shop(p)ingen gick ändå bra för att endast vara på två ställen, hehe. Tänk, så skönt att vara i solen. Tiden flyger!
Jag har en existentiell kris

Jag hatar att läsa genusvetenskap igen. Det är inte så att jag hatar genusvetenskap. Jag älskar genusvetenskap. Genusforskningen har lett mig, oss, så ofantligt långt. Men det är personligt jobbigt

Låt mig förklara: genus innebär ungefär att vårt kön skapas av sociala och kulturella strukturer. Vi föds med ett könsorgan, men vi socialiseras in i manlighet och kvinnlighet. Manlighet och kvinnlighet sitter inte i våra könsdelar eller våra hormoner. Ett krav på att jobba med människor är att man har självkännedom och ett genusmedvetet och normkritiskt, respektfullt förhållningssätt. Men inläsning och läsning av den här litteraturen gör mig bara... mindre självkännande. Vem är jag ens!? 

Jag har ställt mig själv frågan om jag ens äger mitt eget kön. Eller menar jag genus, om jag äger mitt eget genus?

Vi tar smink, som ett konkret exempel. Jag, och många av mina kvinnliga vänner och kollegor (och få, om ens någon, av mina manliga respektive) använder smink av egen fri vilja, utan något som helst tvång. VARFÖR?

Jag ser nu sminkanvändandet på två olika sätt: 1) Jag tycker att jag är finare/fräschare i smink. VARFÖR tycker jag att jag är finare/fräschare i smink? VEM har lärt mig och mina systrar, men inte mina bröder, det? Ellet 2) Jag tycker att det är roligt med smink. VARFÖR tycker jag att det är roligt med smink? VEM har lärt mig och mina systrar, men inte mina bröder, det? 

Äger jag mitt kön? Jag har typ en existentiell kris nu när jag läser genusvetenskap. För strukturerna blir så vansinnigt tydliga och jag vet inte vem jag, essensen av jaget, är längre. Vad av mig är bara en produkt av strukturer och vad är själva jag?